In English
Skicka en förfrågan

Historik

Företaget Eskilstuna Modellsnickeri grundades år 1961 av Åke Andersson tillsammans med kompanjonen Ingvar Karlsson. Arbetet som då utfördes var helt baserat på ett hantverk där snickaren utgår från en ritning, prover eller en handformningsmodell och därefter tillverkar modellen från grunden.

Materialet som användes var oftast av trä. Arbete bestod i huvudsak av att leverera modeller till gjuterier men företaget tillverkade även visningsmodeller och enkla prototyper direkt till kunderna.

Redan på 60-talet var modelltillverkning ett precisionsarbete som krävde noggrannhet och formkänsla men också kunskap i de olika gjuteriprocesserna samt förmåga att tänka och se tredimensionellt. Modellsnickaren tillverkade modellen och det mesta utfördes för hand men man använde också maskiner som såg, hyvel, fräs och slipmaskin.

Som en följd av generationsskifte delades företaget upp år 1995 och Modellteknik AB bildades.

Genom åren har företaget kontinuerligt utvecklats och den hantverksmässiga kunskapen har tillvaratagits in på 2000-talet. Idag drivs familjeägda Modellteknik AB av andra generation och är en toppmodern industri med ett totalkoncept inom formtillverkning, avancerad enstyckstillverkning och kortserieproduktion, med en stor bredd inom tillverkningsmetoder och material.